Titreşim Rehberi #4
Durum İzleme Yatırımının Kazandırdıkları
Makine arızalarının önüne geçmenin en efektif yolu, düzenli veri toplama, trend takibi, kök-neden analizi ve operatör farkındalığının kombinasyonudur. İşletme durumunda gerçekleşen bir değişimi farketme, sızdıran bir keçe, toplam titreşimdeki artış, işletme sıcaklığındaki değişim veya çalışma sesindeki değişim bir operatörü veya mühendisi potansiyel bir problem konusunda harekete geçirebilir. Bu tesisi durdurmanız gerektiği anlamına gelmez. Bu, sorunun derinlemesine incelenmesi, prosesteki arızaların giderilmesi ve sonrasında takip sıklığının arttırılması anlamına gelir. Hızlı bir artış çabuk müdahale gerektiğini, yavaş bir artış ise müdahale için gelecek bir zaman planlanabileceğini gösterecektir. Bu, tesisinizde durum izleme sistemi uygulanmasının büyük avantajlarından biridir.
-
Görevli mühendislerin, işletme duruşlarını planlamalarına, yedek parça siparişi vermelerine ve işi gerçekleştirecek doğru personeli seçebilmelerine olanak tanır.
Bakım ve üretimde yer alan herkes, ani üretim duruşlarına tanık olmuştur. Örnek olarak, pompa rulmanı arızalanır ve bunun katastrofik sonucu olarak mekanik salmastra arızalanır, ürün kaçağı gerçekleşir, şaft veya kaplin zarar görür. Eğer bu ani duruşları elemine edebilseydiniz, bu katastrofik sonuçlar oluşmadan müdahale edilebilseydi, sadece rulman değişimi gerçekleştirilecekti.
Durum izleme ile;
-
Yedek parça ve işçilik maliyetleri düşer, duruşlar daha kısa sürer.
-
Sadece problemli bölgelere odaklanılarak, iş gücü daha verimli kullanılabilir.
-
Düzenli durum izleme rutinleri, fabrika sigorta bedellerinizi düşürebilir.
-
Üretimde kullanılan makineleri, daha verimli kullanabilir, üretimi hızlandırabilirsiniz.
-
Rutin üretim duruşlarını ortadan kaldırabilirsiniz.
-
Duruşları planlı yaparak yaşanılan kayıpları telafi etmek için öncesinde stok yapabilirsiniz.
Bu kazanımların ortak paydası maliyetlerdir. Daha yüksek üretim kullanılabilirliği ve düşen bakım maliyetleri daha karlı bir tesis demektir.
Mevcut durum izleme seçeneklerini inceledikten sonra nasıl bir iyileştirme rotası izleneceğine karar vermelisiniz. Hiçbir şey yapmamayı mı, makine güvenilirliğini yükseltmeyi mi yoksa daha karlı bir tesis mi istiyorsunuz? Bu seçiminiz, durum izleme çalışmasına kendinizi ne kadar adamanız gerektiğini belirleyecektir. Yatırımın sebebi ne olursa olsun, durum izleme sistemi, durum izleme ekipmanın maliyeti amorti olduktan çok sonraları bile size kazandırmaya devam edecektir.